Jak často měnit výplet tenisové rakety

Staré nepsané pravidlo říká, že výplet v raketě by se měl měnit tolikrát ročně, kolikrát týdně hrajeme. V dnešním článku se nicméně podíváme podrobněji na to, kdy a jak často výplet opravdu měnit.

V předchozích článcích jsme se zabývali tvrdostí tenisového výpletu a jeho napětím, čili na kolik kilo bychom si měli nechat vyplést raketu. V otázce toho, jak často si nechat raketu vyplést nebo výplet měnit, je důležité si nejprve uvědomit, že výplet je spotřební zboží, které s postupem času ztrácí svoje vlastnosti, tudíž ho dříve či později vyměnit musíme, a to jak ze zdravotních důvodů, tak i kvůli udržení kvality naší hry. Řekneme si také, jak často by si měli raketu nechat vyplést začátečníci, mírně pokročilí a závodní hráči a mnoho dalšího.

 Kdy%20vypl%C3%A9st%20raketu

Co se v dnešním článku dozvíme?

Proč bychom měli měnit výplet

Kromě jasného signálu pro vypletení rakety, jakým je prasknutí struny, existují další tři hlavní důvody, proč hraný výplet vyměnit za nový. 

Ztráta napětí

Všechny tenisové výplety postupem času ztratí napětí. Začíná k tomu docházet v podstatě okamžitě, jakmile raketa opustí vyplétací stroj. Zní to hrozně, ale je to tak. V závislosti na typu výpletu může během prvních 24 hodin po vypletení výplet ztratit zhruba 10 procent  svého napětí, a tato ztráta pak nadále pokračuje, a to ať už s výpletem hrajeme nebo ne. Výsledkem toho je, že po dvou měsících výplet ztratil minimálně půlku svého původního napětí a pokud se jedná o monofilament (co-polyester), pokles bude s největší pravděpodobností ještě větší. Pokud tedy berete svoji hru opravdu vážně a používáte co-polyesterové výplety, doporučujeme výplet měnit každých 10 - 15 hodin hraní.

Pro většinu hráčů je přesné napětí výpletu nezbytné pro kontrolu jejich úderů. Jakmile tedy cítíme, že se kontrola úderů snižuje (míče létají častěji do autu, netrefujete obvyklá místa atd.), a to bez nějakého dalšího zjevného důvodu, je nejvyšší čas výplet vyměnit a získat tak potřebnou kontrolu zpět.

Typ výpletu Stálost napětí
Synthetic Gut Dobrá
Multifilament Průměrná
Co-Polyester Podprůměrná

 

Ztráta vlastností výpletu

Kromě ztráty napětí dochází u výpletů i k postupné ztrátě jejich vlastností. A to je většinou přeci ten hlavní důvod, proč se pro některý z výpletů rozhodneme - jeho vlastnosti. Nenechme si proto zkazit skvělý pocit ze hry a vyměňme výplet ihned jakmile máme pocit, že údery nás neposlouchají tak, jak jsme zvyklí.

Předejdeme nezdravé kompenzaci

Jednou z nejhorších věcí, která se může stát je, že začneme upravovat svou techniku, anebo nám trenér řekne, abychom přizpůsobili svoji techniku a hru tak, aby kompenzovaly ztrátu napětí výpletu. Vzhledem k tomu, že napětí výpletu má výrazný dopad na sílu a kontrolu, které vytváříme při úderu, stojí za to tenisový výplet pravidelně měnit.

Zdravotní důvody

Jakmile je výplet (především co-polyester) v raketě příliš dlouho, s postupem času méně a méně tlumí vibrace, které vznikají po odehrání míče. Vibrace postupují rámem rakety do ruky hráče, a to může byt jednou z příčin, proč bolí zápěstí, loket (tenisový loket) nebo rameno - zvláště u rekreačních hráčů. V případě, ze hráč mění výplet pravidelně a stále ho bolí ruka, může to znamenat, že má nevhodnou raketu.

Jak poznáme, kdy je čas nechat vyplést raketu

kdy vyplést raketu
Zářezy ve výpletu

Vizuální ukazatele

Pokročilí hráči poznají, že je na čase vyměnit výplet jednoduše skrze herní pocit. Nicméně může nám pomoci i několik dalších ukazatelů.

Zářezy

Nárazy míče do výpletu způsobují to, že se o sebe struny třou a tím v nich vznikají drobné zářezy. Zářezy jednoduše uvidíme, když se na výplet podíváme zblízka. Sami tak poznáme, jak hluboké jsou a zda dojde v nejbližší době k prasknutí výpletu. Máme-li před sebou turnaj nebo důležitý zápas, nespoléhejme se na to, že výplet vydrží, ale radši si raketu nechme vyplést.

Třepení

Přírodní struny a multifilamenty se skládají ze spousty drobných vláken, které jsou vzájemně propleteny. Když jsou tyto struny nově vypleteny, mají na sobě často povlak, který je chrání. Jakmile se však tento povlak opotřebením vyčerpá, jednotlivá vlákna se začnou třepit, což je však u těchto typů výpletů přirozené. Negativní vliv na třepení a životnost výpletu může mít i vlhkostZa určitým bodem se však průměr struny zúží natolik, že dojde k jejímu prasknutí. Platí to stejné jako u zářezů, pokud je roztřepení příliš velké a nechceme riskovat prasknutí výpletu při matchballu, raketu si nově vypleťme.

jak často vyplést raketu
Roztřepený výplet

Pocitové ukazatele

Především zkušenější hráči jsou schopni poznat drobné pocitové změny, ke kterým v jejich výpletu dochází. 

Ztráta kontroly

Když struny ztrácejí napětí, stává se z nich s nadsázkou prak, který míč vystřelí, aniž bychom ho byli schopni kontrolovat. Ztráta napětí může znamenat, že naše míče budou létat do autu, budeme dělat více nevynucených chyb, budeme mít problém údery umísťovat tam, kam chceme a s největší pravděpodobností budeme slušně řečeno hodně naštvaní. Pokud k tomuto dochází, je nejvyšší čas vyplést do rakety nový výplet.

Méně liftu

Když výplet ztrácí napětí, dochází ke snížení ,,živosti" strun, což znamená, že musíme více švihat, abychom zahráli stejný lift, jako když máme výplet nově napletený. Jakmile tedy máme pocit, že se míče z naší rakety točí méně než obvykle, je pravděpodobně na vině příliš opotřebovaný výplet. 

 Jak často bychom měli měnit výplet

Začátečník (hraje jednou za měsíc)

Začátečníka definujeme jako někoho, kdo s tenisem začíná, trénuje jednou měsíčně a možná si jde občas zahrát navíc. Těmto hráčům doporučujeme vyměnit výplet v raketě za nový alespoň jednou za tři měsíce. I když s největší pravděpodobností výplet nepraskne, jeho napětí se za tuto dobu dramaticky sníží. Pravidelné vyplétání každé tři měsíce udrží napětí výpletu co nejkonzistentnější, což povede k mnohem lepšímu celkovému zážitku z tenisu.

kdy vyměnit výplet

Mírně pokročilý (hraje 3-4krát za měsíc)

Jako středně pokročilého hráče označujeme někoho, kdo hraje už několik let a začíná brát svůj tenis vážněji. Těmto hráčům, vzhledem k jejich častějšímu hraní, doporučujeme vyplést raketu alespoň jedenkrát měsíčně bez ohledu na to, jestli výplet praskl nebo ne. Ať už hraje družstva nebo turnaje, je důležité udržovat napětí výpletu v raketě co nejvíce konzistentní, aby nám byl během výkonu oporou a mohli jsme se na něj spolehnout.

Závodní (hraje 4-7 dní v týdnu)

Za pokročilého hráče pro tento případ považujeme každého tenistu, který se buď připravuje na profesionální nebo univerzitní tenis, nebo si touto profesionální přípravou v minulosti prošel. Tito hráči většinou výplet prasknou během tréninku nebo zápasu. Jediným pravidlem, kterým by se měli řídit je, že si svoje rakety vypletou před každým důležitým turnajem nebo zápasem, aby měli rakety stoprocentně připraveny.

Pokročilým hráčům, kteří již tak často nehrají, doporučujeme vyplétat raketu co nejčastěji. Ať už totiž hrajeme jednou týdně nebo jednou za měsíc, tak víme, že kvalitní vybavení nám poskytne ten nejlepší herní zážitek, kdykoliv si půjdeme zahrát.

kdy nově vyplést raketu

Balíček výpletů NAŠE NEJ

Co-polyesterové výplety

Obecně lze říci, že i když co-polyesterové výplety většina rekreačních hráčů nepraskne, jsou tyto výplety po 10 až 15 hodinách hry v podstatě ,,mrtvé". Zároveň ve výpletu vznikají tzv. mrtvá místa, což může způsobovat jeho nepravidelnou odezvu. Protože však tyto výplety tolik nepraskají, hráči mají tendenci je v raketách nechávat příliš dlouhoZ tohoto důvodu se doporučuje častější výměna co-polyesterových výpletů (minimálně každých pár měsíců), aby se obnovila hratelnost a snížilo se riziko úrazu ruky, které souvisí s potřebou většího švihu a více síly, abychom dosáhli požadovaného výsledku.

Vliv povrchu a počasí na napětí výpletu

Na výdrž výpletu má významný vliv i typ povrchu. Na antuce nebo na površích, kde se hodně práší, dochází k rychlejší ztrátě napětí výpletu z toho důvodu, že se mezi struny dostává jemný prach, který výplet rychleji opotřebovává.
Důležitým parametrem je i počasí. Když je zima, je potřeba vyplést na méně kilo, aby míče takzvaně letěly a naopak když je teplo, je potřeba vyplétat na více kilo, protože výplet má tendcenci měknout.
Rakety skladujeme v teple, ideálně za stálé teploty. Především k tomuto účelu jsou v tenisových taškách oddělení určená pro rakety, která jsou chráněna termofólií. Když rakety zůstanou v rozpáleném autě, výplet hodně změkne. Nikdy by se také nemělo vyplétat výpletem, který byl celý den na sluníčku, výplet je potřeba nechat vychladnout. Při nahřátí totiž dojde k jeho změknutí, bude se sice lépe napínat a vyplétat, jeho životnost se ale zkrátí.

Co si z toho vzít

  • tenisový výplet je spotřební zboží, které je potřeba z důvodu zachování jeho vlastností pravidelně měnit
  • nejčastějším důvodem pro výměnu výpletu je ztráta jeho napětí
  • díky včasné výměně výpletu můžete předejít zdravotním komplikacím a frustraci ze hry, kterou opotřebovaný výplet může způsobit
  • nejdéle si své vlastnosti udrží přírodní struny, následně umělé struny synthetic gut, multifilament a nejrychleji své vlastnosti ztrácejí co-polyesterové výplety
  • nejčastěji používané co-polyesterové výplety je nutné měnit nejpozději po 15 hodinách hraní
  • pokud před sebou máte důležitý zápas nebo turnaj, vždy si před ním rakety nově vypleťte

 
Doufáme, že článek odpovídá na některé vaše otázky týkající se toho, jak často měnit výplet. Pokud je však něco, co jste v článku nenašli, napište nám na info@solincosports.cz, rádi vám pomůžeme.

Tenisová značka Solinco a její výplety se v současné době stávají volbou číslo jedna pro stále více a více profesionálních a amatérských tenistů a to především díky jejich kvalitě, dostupné ceně a vlastnostem, které pomáhají hráčům dosahovat lepších výsledků a více si tak užívat hru.

#teamsolinco