Napětí výpletu tenisové rakety

O tvrdosti tenisového výpletu jsme psali zde. Už tedy víme, který výplet nám podle tvrdosti bude vyhovovat, ale co teď? Na kolik kilo bychom si měli nechat raketu vyplést, abychom si hru maximálně užili?

To je otázka, jejíž odpověď hledal alespoň jednou v životě každý tenista. V tomto článku se podíváme na několik typů, jaké napětí výpletu tenisové rakety zvolit a jak při hledání toho, které nám bude nejvíce vyhovovat, postupovat.

K usnadnění celého procesu můžeme použít 3 základní otázky, které nám mohou hledání zjednodušit - jaký typ (materiál) výpletu používám, jaké benefity hledám (sílu, kontrolu) a jaká je úroveň mojí hry (začátečník, pokročilý, závodní hráč).

Napětí výpletu rakety

Marina Melnikova

Co se v dnešním článku dozvíme?

Je to individuální

Jako první je nutné si uvědomit, že je to opravdu otázka osobních preferencí a toho, s čím se nám hraje dobře. Nelze proto říci, že existuje univerzální napětí výpletu tenisové rakety, která vyhovuje všem. Příkladem mohou být profesionální tenisté. Napětí výpletu se u nich pohybuje od extrémně měkkých 18 kg až do extrémně tuhých 32+ kg. Většina profesionálů však spadá někam doprostřed tohoto rozmezí. Při hledání optimálního napětí našeho výpletu se proto nebojme experimentovat a tím najít to, které nám bude nejvíce vyhovovat. 

Kde začít?

Pokud hodláme začít experimentovat a najít si optimální napětí výpletu naší tenisové rakety, je dobré vědět, kde a jak začít. Roli v tom hraje i typ výpletu (materiál, ze kterého je výplet vyroben), který zvolíme, proto si pojďme teď ve stručnosti zopakovat typy výpletů a jejich vlastnosti. Existuje mnoho různých druhů tenisových výpletů, mezi ty nejpoužívanější patří:

  1. Syntetické struny

Pružný výplet. Je elastičtější než polyester a mezi hráči je velice oblíbený pro dobrý poměr mezi cenou a výkonem. Lepší nylonové (syntetické) struny mají vlastnosti, které se podobají přírodním strunám. Tento výplet je trvalejší. Tento druh výpletu je skvělou volbou pro začátečníky. Syntetické struny Solinco najdete zde.

  1. Multivlákno

Multivlákno se skládá z většího množství vláken, která jsou chráněna obalem. Tenisové výplety s tímto typem struny mají vysokou pružnost, výborné zrychlení a umožňují velice dobrou kontrolu. Některá multivlákna jsou alternativou pro přírodní strunu. Tenisové výplety z multivlákna jsou dobré pro hráče, kteří mají problémy s loktem nebo ramenem, pro středně pokročilé hráče a děti. Struny Solinco, které patří do kategorie multivláken najdete zde.

  1. Přírodní struny (,,střívka")

Nejpružnější výplet, který se vyrábí z hovězích střev a je charakteristický pro nejmenší ztrátu tvrdosti. Nabízí největší komfort, ale je náchylný na vlhkost. V případě, že u vás nehraje roli cena, jsou přírodní struny jasnou volbou.

  1. Polyester

Tuhý výplet, který se dá pořídit za nižší cenu, rychleji však ztrácí tvrdost (napětí). Nenechte se zmást pojmem co-polyester (co-poly), který odkazuje na použití chemických přísad, nejčastěji za účelem změkčení výpletu. Co-polyester výplety Solinco najdete zde.

Struktura a složení tenisového výpletu
Obrázek z tennis-warehouse.com
 

Napětí výpletu tenisové rakety podle typu výpletu

U syntetických strun, přírodních strun a multivláken je dobré začít s vypletením uprostřed doporučeného rozmezí napětí výpletu, které bývá uvedeno na tenisové raketě.

doporučené napětí výplety raketa

Doporučené napětí výpletu na tenisové raketě Solinco Shadow

 
U polyesterů a co-polyesterů se doporučuje vyplést tenisový výplet s napětím o půl kilogramu méně, než je střed doporučeného rozmezí napětí, které bývá uvedeno na tenisové raketě. I zde platí, že je důležité si to vyzkoušet a zhodnotit, jaký nám to přináší pocit.

Pokud používáme hybridní (kombinovaný) výplet, který je kombinací co-polyesterové struny a něčím měkčím jako je třeba multivlákno nebo přírodní vlákno, tak se doporučuje vyplést polyester o 1kg méně, kvůli své tuhosti, než druhou strunu. I zde musíme připomenout, že opět záleží na osobním pocitu, jak nám struny a jejich napětí při hře sedí.

Napětí výpletu a jeho vliv na údery

Měkčí výplet nám dá více síly, více komfortu a zvětší plochu (sweet spot) středu výpletu, kde je místo ideálního trefení míče (Obr. 3). Nižší napětí je vhodné pro začínající hráče, kteří mají nižší rychlost švihu. Měkčí výplet však negativně ovlivňuje naši kontrolu nad údery.

Tvrdší výplet nám naopak dá více kontroly a umožní nám generovat více naší síly, než když by to za nás dělala raketa nebo výplet. Tvrdší výplet volí pokročilí hráči, kteří mají vyšší rychlost švihu

Spin je ovlivněn pozitivně i negativně zvýšením i snížením napětí výpletu, proto je těžké říci, která varianta je pro spin lepší.

napětí výpletu vlin na údery

Obrázek z tennis-warehouse.com

Hustota výpletu rakety a její vliv na napětí výpletu

Důležitou roli hraje také hustota výpletu rakety. Nejčastěji se můžeme setkat s hustotami výpletů 16 dlouhých strun a 19 krátkých strun, nebo 18 dlouhých strun a 20 krátkých strun. Údaj o hustotě výpletu rakety najdeme nejčastěji vedle uvedeného doporučeného napětí výpletu.

hustota výpletu

Hustota výpletu na tenisové raketě Solinco Shadow

Obecně platí, že s rostoucí hustotou výpletu by mělo napětí strun klesat. Platí zde nepřímá úměra.

U dospělých raket hraje roli i velikost hlavy. Obecně opět platí, že čím je hlava rakety větší, tím větší by napětí výpletu rakety mělo být. Zde platí přímá úměra.
 

Doporučené napětí výpletu podle typu výpletu a zda vyžadujeme sílu, nebo lepší kontrolu

Syntetické a přírodní struny:
 22 - 27 kg

Síla

Kontrola

22 – 25 kg

25 – 27 kg

 

Hybridní (kombinovaný) výplet21 - 26 kg *Jelikož je polyester tužší, doporučujeme vyplétat ho o 1 kg méně než druhou strunu

Síla

Kontrola

21 - 23 kg

24 – 26 kg

 

Co-Polyester: 20-25 kg

Síla

Kontrola

20 – 22 kg

23 – 25 kg

 

Doporučené napětí výpletu podle úrovně hry (začátečník, pokročilý, závodní hráč)

Syntetické a přírodní struny: 22 - 27 kg

 

Síla

Kontrola

Začátečník

24 – 25 kg

26 – 27 kg

Pokročilý

23 – 24 kg

26 – 27 kg

Závodní

22 – 23 kg

25 - 26 kg

 

Hybridní (kombinovaný) výplet21 - 26 kg *Jelikož je polyester tužší, doporučujeme vyplétat ho o 1 kg méně než druhou strunu

 

Síla

Kontrola

Začátečník

22 – 23 kg

25 – 26 kg

Pokročilý

21 – 22 kg

24 – 25 kg

Závodní

21 – 22 kg

23 kg

 

Co-Polyester: 20 - 25 kg

 

Síla

Kontrola

Začátečník

20 – 21 kg

23 kg

Pokročilý

21 – 22 kg

23 – 24 kg

Závodní

22 kg

24 - 25 kg

 

Co si z toho vzít?

  • napětí výpletu tenisové rakety je naprosto individuální záležitostí
  • nebojte se experimentovat, abyste našli napětí výpletu, které vám bude vyhovovat
  • typ výpletu a materiál, z kterého je vyrobený, má vliv na to, jak tvrdě či měkce ho vyplést
  • čím měkčí výplet, tím více síly a méně kontroly
  • čím tvrdší výplet, tím více kontroly a možnosti generovat vlastní sílu, především pomocí švihu
  • nezapomínejte také na svoji herní úroveň a přizpůsobte jí i napětí výpletu, ať si hru maximálně užijete


Doufáme, že článek odpovídá na některé vaše otázky týkající se napětí tenisového výpletu. Víme, že výběr ideálního napětí je složitý proces, proto pokud si nejste jisti, zeptejte se svého trenéra nebo nám napište na info@solincosports.cz, rádi vám pomůžeme.

Tenisová značka Solinco a její výplety se v současné době stávají volbou číslo jedna pro stále více a více profesionálních a amatérských tenistů, a to především díky jejich kvalitě, dostupné ceně a vlastnostem, které pomáhají hráčům dosahovat lepších výsledků a více si užít hru.

#teamsolinco