Tvrdost výpletu tenisové rakety

,,Výplet je duší rakety"

- neznámý autor 

Přiznejme si to, výběrem ideální tenisové rakety jsme schopni strávit dlouhé týdny až měsíce. U výpletů to pak bývá často pár minut. Tenisový výplet je nejen duší rakety, ale někteří odborníci tvrdí, že tvoří až 40% jejích vlastností, proto bychom jeho výběru měli věnovat dostatečnou pozornost. Výběr tenisového výpletu ale ovlivňuje mnoho faktorů a není úplně jednoduché se ve všech vyznat. V našem seriálu zaměřeném právě na tenisové výplety a vyplétání bychom vám rádi postupně přinesli odpovědi na základní otázky, které vám mohou s výběrem ideálního tenisového výpletu pomoci.

Jaká tvrdost výpletu je pro mě optimální a co to vlastně tvrdost výpletu je? Jaké napětí výpletu je pro mě vhodné? Jak často bych měl raketu přeplétat? Hraje počasí a povrch kurtu roli v tom, jak bych si měl raketu vyplést? A mnoho dalších otázek, které budeme postupně odhalovat.

V tomto článku se zaměříme na první z nich – tvrdost tenisového výpletu.

Co se v dnešním článku dozvíme?

Tvrdost. Tvrdost. A zase tvrdost.

To, jakým způsobem tenisový výplet reaguje na úder míčku, je ovlivněno jednou z jeho základní vlastností – tvrdostí výpletu. Tvrdost výpletu se měří podle toho, jak moc se výplet při rychlém úderu tenisového míčku natáhne. Čím více se výplet natáhne, tím je měkčí a čím méně se natáhne tím je tvrdší (měřeno v jednotkách, kolik je zapotřebí síly v kilogramech na to aby se výplet natáhl o jeden centimetr). Toto se nazývá dynamická tuhost, protože se měří při velmi rychlém nárazu (obvykle v řádu milisekund). Je důležité nezaměňovat ji s tuhostí statickou, kterou vidíme například při vyplétání, když se výplet natahuje. To, že je výplet měkký a pružný, když za něj taháme ještě neznamená, že je měkký, když na něj rychle narazí tenisový míč.

měřič tvrdost tenisového výpletu

Měřič dynamické tenze výpletu - Obrázek z tretornshop.cz

Vliv tvrdosti výpletu na kontrolu na míče

Tvrdší výplet znamená větší kontrolu nad míčem, ale méně energie a méně pohodlí. Tvrdší výplet vykazuje vyšší nárazové napětí a kratší čas míče na výpletu (kratší doba kontaktu míče s tenisovým výpletem). To vede k menší energii úderů, kterou však lze dodat větším švihem a menšímu hernímu pohodlí, protože větší síla po kratší dobu vytváří naší ruce větší šok (míč se více deformuje a je na výpletu kratší dobu).

S měkčími výplety máme více energie kvůli menší deformaci míče na výpletu a větší pohodlí. Míč po nárazu na výplet zůstává déle na raketě, výplet více zapruží a to vede k menší kontrole nad míčem, jak je vidět na obrázku.

tvrdost výpletu tenisové rakety 

Obrázek z tennis-warehouse.com

Mnoho tváří tvrdosti výpletu

Jak se vlastně tvrdost výpletu měří? Tvrdost výpletu se měří při konkrétním napětí, aby bylo možné porovnat tvrdost různých výpletů. Výplet bude mít při každém napětí jinou tvrdost, ale nikdy se nestane to aby jeden typ výpletu byl jednou tvrdší než druhý výplet a při rozdílném napětí měkčí než druhý typ výpletu. V praxi to znamená, že výplet, který je tvrdší při napětí 25 kg bude tvrdší i při napětí 22 kg než ten druhý.

Tvrdost výpletu v tenisové raketě

Tvrdost výpletu není to samé, jako tvrdost výpletu v raketě. Na tvrdost výpletu v raketě má vliv, jak hustý typ pletení raketa má. Výplet bude měkčí v raketě s pletením 16 x 19 a tvrdší v raketě s hustotou výpletu 18 x 20. Jakou hustotu výpletu má vaše raketa?

Tvrdost výpletu se mění i s dobou, jakou s výpletem hrajeme. Čím déle s výpletem hrajeme tím více ztrácí na své tvrdosti.

Stejný typ výpletu má také rozdílnou tvrdost v různých průměrech. Většinou je to tak, čím větší průměr tím vetší tvrdost výpletu.

Označení výpletů a jejich průměry-2

Obrázek z tennis-warehouse.com

Míra ztráty napětí

Druhou nejdůležitější věcí po tom, jakou tvrdost výplet má, je míra, s jakou ztrácí své napětí. Ukážeme si na příkladu: Jestliže vypleteme jednu raketu výpletem “A“ a druhou raketu výpletem “B“, který je tvrdší než výplet “A,“ ale rychleji ztrácí tvrdost druhý den ráno zjistíme, že výplet “A“ je pocitově tvrdší než výplet “B.“ Zásadní v tomto ohledu je tvrdost výpletu v raketě ihned po vypletení a poté po pár hodinách hry. Pokud je nám takto při hře tvrdost výpletu příjemná, můžeme si gratulovat, našli jsme tvrdost výpletu, která nám vyhovuje.

Tvrdost výpletu podle materiálu

Syntetické výplety

Patří mezi pružnější výplety. Jsou elastičtější než polyester a mezi hráči jsou velice oblíbené pro dobrý poměr mezi cenou a výkonem. Lepší nylonové (syntetické) výplety mají vlastnosti, které se podobají přírodním strunám. Tento výplet je trvalejší a je skvělou volbou pro začátečníky. Patří sem například výplet Solinco Pro Stacked.

VHODNÉ PRO: začátečníky, děti

Solinco syntetické výplety

Multivlákno

Multivlákno nebo-li multifilament se skládá z většího množství vláken, která jsou chráněna obalem. Tenisové výplety s tímto typem struny mají vysokou pružnost a výborné zrychlení. Multivlákna jsou alternativou pro přírodní strunu. Z pohledu kvality neexistuje výplet, který by nahradil ten přírodní, ale multivlákno je výbornou volbou pro hráče, kteří hledají pohodlí a sílu za rozumnou cenu. Patří sem výplety Solinco X-Natural a Solinco Vanquish.

VHODNÉ PRO: začátečníky, mírně pokročilé, děti

Solinco multivlákno výplety

Přírodní struny (,,střívka“)

Nejměkčí dostupné výplety, které umožňují maximální sílu a pohodlí. Přírodní struny zůstávají velice měkké i při vyšším napětí a to je dělá tak unikátními. 

VHODNÉ PRO: všechny hráče

Polyester

Výplety s největší kontrolou nad míčem umožňující maximální spin a trvanlivost. Vhodné pro hráče, kteří hrají dlouhé, rychlé míče a nemají problém s generováním extra síly. Pojem co-polyester (co-poly) odkazuje na použití chemických přísad, nejčastěji za účelem změkčení výpletu. Patří sem  Solinco Barb Wire, Solinco Confidential, Solinco Hyper-G, Solinco Tour Bite, Solinco Hyper-G Soft, Solinco Tour Bite Soft,   Solinco Tour Bite Diamond Rough, Solinco OutlastSolinco Barb WireSolinco Revolution.

VHODNÉ PRO: závodní a pokročilé hráče

Solinco polyesterové výplety

Tvrdost tenisových výpletů Solinco

Tvrdost tenisových výpletů Solinco. Seřazeno od nejtvrdších po nejměkčí.

tvrdost výpletů solinco-2_

 

Co si z toho vzít

  • tvrdost výpletu se měří podle toho, jak moc se výplet při rychlém úderu tenisového míčku natáhne, čím více se výplet natáhne, tím je měkčí a čím méně se natáhne tím je tvrdší
  • tvrdší výplet nám poskytuje lepší kontrolu nad údery, ale méně energie a méně pohodlí
  • měkčí výplet dodává našim úderům více energie a větší herní pohodlí
  • měkčí výplet poskytuje menší kontrolu nad údery
  • tvrdost výpletu v tenisové raketě ovlivňuje hustota pletení konkrétní rakety – nejčastěji 16 x 19 (měkčí) nebo 18 x 20 (tvrdší)
  • abychom zjistili, zda nám tvrdost výpletu vyhovuje, je nutné si s ním zahrát co možná nejdříve po vypletení a poté tvrdost, a to, zda nám vyhovuje, znovu zhodnotit po pár hodinách hry

Doufáme, že článek odpovídá na některé vaše otázky týkající se tvrdosti tenisového výpletu. Pokud si nejste s něčím jisti, zeptejte se svého trenéra nebo nám napište na info@solincosports.cz, rádi vám pomůžeme.

Tenisová značka Solinco a její výplety se v současné době stávají volbou číslo jedna pro stále více a více profesionálních a amatérských tenistů, a to především díky jejich kvalitě, dostupné ceně a vlastnostem, které pomáhají hráčůmdosahovat lepších výsledků a více si užít hru.

#teamsolinco