Jak hrát lépe tenis v hale na tvrdém povrchu

Většinu tenisových kurtů zakryly nafukovací haly. Ty ale necháme stranou. My se totiž v našem článku zaměříme na hru na betonových tenisových kurtech, které jsou, až na výjimky, ukryty v pevných, příjemně vytopených a nevlhkých halách a je dobře, že i u nás jich přibývá (hallelujah!).

Je tady tak ta část tenisové sezóny, kterou milují především útočně hrající tenisté. A my vám prozradíme pár tipů, které vám pomohu být v letošní halové sezóně neporazitelnými.

solinco bryan brothers tenis tvrdý povrch

Mike a Bob Bryanovi hrající s výpletem Solinco Hyper-G

Tenisové kurty s tvrdým povrchem mají po celém světě největší zastoupení. Hrají se na něm také dva Grand Slamy - Australian Open a US Open. Kromě toho, že jsou poměrně nenáročné na údržbu (zdravíme všechny správce), přinášejí také jistá specifika pro tenis, který se na nich odehrává.

Co se v dnešním článku dozvíme

Základní vybavení pro hru na tvrdém povrchu

Správná obuv na tvrdý povrch

Stejně jako boty na antuku mají speciální podrážku, i boty na tvrdý povrch mají tu svoji. Hráči, kteří pravidelně hrají na betonu vědí, že je tvrdý povrch opravdu náročný na klouby nohou, zejména kolen a chodidel. Proto je důležité nosit obuv z odolného materiálu s odpruženou podrážkou. Ta dokáže pohltit část nárazů, které by jinak plně zatěžoval svaly a klouby nohou. Navíc často vydrží déle než standardní boty, protože bývají opatřeny vyztuženými částmi tam, kde dochází k největšímu opotřebení, které je způsobené dřením při „klouzání“ (nejčastěji kloub palce).

solinco boty tenis tvrdý povrch nike

Příklad boty s podrážkou na tvrdý povrch se zpevněnou částí uprostřed (obrázek z www.nike.com)

solinco tenis boty tvrdý povrch nike

Vyztužená oblast na palcovém kloubu u boty na tvrdý povrch (obrázek z www.nike.com)

 

Výplet vhodný na tvrdý povrch

Tenisový výplet na tvrdém povrchu má často delší životnost než na antuce. Je to díky absenci drobných antukových zrnek, které životnost výpletu zkracují. Pokud se tedy nebojíte experimentovat, nabízí se možnost vyzkoušet tenčí průměr vašeho oblíbeného tenisového výpletu - například pokud hrajete s výpletem o průměru 1.25, tak vyzkoušet průměr 1.20. Tenčí průměr s sebou nese lepší cit pro míč a tím pádem lepší kontrolu, je také šetrnější k hráčově ruce a je s tím spojený i větší spin, který míčků můžete dát.

Z našich tenisových výpletů pak doporučujeme vyzkoušet stálice, jakými jsou Solinco Hyper-G (spin a kontrola), Solinco Confidential (kontrola a razance), Solinco Revolution (spin a kontrola), Solinco Outlast (kontrola a životnost) a Solinco Barb Wire (spin a kontrola). Skvělá může být i kombinace co-polyesteru s multifilamentem (tzv. hybrid), pro ještě větší pohodlí a šetrnost - Solinco Tour Bite + Vanquish. Abyste naplno využili vlastnosti výpletu, přečtěte si také náš článek o tom, jak často výplet měnit.

Pokud potřebujete s výběrem vhodného tenisového výpletu poradit, napište nám na info@solincosports.cz a rádi společně vybereme ten nejvhodnější výplet pro vás, vaše dítě nebo vašeho svěřence.

tenisové výplety solinco mix

Tenisové výplety Solinco

Kvalitní omotávka

Výplet pro hru na tvrdém povrchu už máme. Abychom se však mohli na naši raketu stoprocentně spolehnout, je důležité mít omotávku, která neklouže. Omotávka Solinco Wonder Grip patří v USA k těm nejpopulárnějším. Je to především díky tomu, že je dostatečně lepivá, měkká a poskytuje skvělou ovladatelnost. Hráčům, kterým se hodně potí ruce, pak doporučujeme omotávku Solinco Heaven Grip, která je extra savá, perforovaná a připomíná tkaninu.

Omotávky promo

Omotávky Solinco Wonder Grip (bílá) a Solinco Heaven Grip (šedá)

Kondice a fyzická připravenost

O kondici potřebné pro tenis jsme psali už v našem článku „Tipy, jak hrát lépe tenis na antuce“. Tato základní pravidla platí i pro hru na tvrdém povrchu, takže pro zopakování:

  1. Silné nohy, dynamika v nohách a silný střed těla jsou základem každého úderu
  2. Naprosto zásadní pro tenis je síla a rovnováha
  3. Bez dostatečné fyzické kondice se neobejdete ani na betonu - jinak budou vaše údery ztrácet na razanci a přesnosti a budete také dělat více nevynucených chyb
  4. Údery se hrají v pořadí úder - skluz (spíše dokončení pohybu)

Pokud máte pocit, že klouzání na tvrdém povrchu připomíná klouzaní po “šmirgl“ papíru, nejste daleko od pravdy. Navzdory možnému přínosu klouzání na tvrdém povrchu, který spočívá ve větším rozsahu hráče a jeho schopnosti rychleji se připravit pro další úder, považují někteří trenéři a lékaři skluz za potenciálně nebezpečný.

skluz djokovic tenis solinco tvrdý povrch

A dále dodává: „Pokud v tom nejste velmi dobří a vaše tělo k tomu není trénováno, s největší pravděpodobností skončíte se zraněním - výronem kotníku, či v horším případě s jeho zlomeninou."

Taktika pro hru na tvrdém povrchu

Tvrdý povrch nabízí lepší odskok než antukové kurty. Abychom byli úspěšní, musíme hrát agresivně, snažit se brát soupeři čas hraním úderů brzy po odskoku a umět si otevírat kurt údery hranými pod většími úhly. Skvělým příkladem hráče pro tvrdý povrch je Tomáš Berdych, který trefoval údery s menší rotací, ale s o to větší razancí a rychlostí. Jak je vidět, existuje několik způsobů, jak být na tvrdém povrchu lepším tenistou a stát se tak obávaným protihráčem.

Return po čáře nebo křížem

Pokud je to možné, vracíme podání po čáře nebo pod úhlem křížem ven z kurtu. Tím dostaneme soupeře okamžitě do obranné pozice. Agresivní return donutí soupeře k okamžitému pohybu, čímž mu ještě více ztížíme možnost efektivního úderu zpět.

Hrajte blízko základní čáry

Předpokladem pro vítězství na tvrdém povrchu je agresivní hra. To ovšem neznamená hrát s větším rizikem. Agresivitu našim úderům můžeme dodat například tím, že budeme hrát míče dříve po odskoku (tedy blíže k základní čáře). Tím zkracujeme reakční dobu soupeře a čas na jeho návrat do základního postavení.

Navíc díky tomu, že hrajeme míč při jeho výskoku, hrajeme ho výše nad sítí. Tím můžeme opět snáze zrychlovat hru s menším rizikem nevynucené chyby.

Podání - volej (kvalitní podání a voleje)

Agresivity a celkovému zkrácení hry a délky výměn lze dosáhnout pomocí strategie „Servis - volej". Podání a volej, kdysi základní prvek hry, je nesmírně účinné, ale vymírající umění. Ideální je trefit rychlé ploché podání a hned po podání přejít k síti. Pokud bude naše podání opravdu těžko returnovatelné, budeme moci snáze zmenšit úhel a rychle ukončit bod dobře umístěným volejem.

 

Oblíbené cvičení na zlepšení volejů podle bývalých světových deblových jedniček a hráčů Solinco bratrů Bryanových

Zrychlete švih rakety

Při hře na tvrdém povrchu je důležité, aby naše údery byly rychlé. Toho dosáhneme díky švihu. Jedním ze základních cviků pro zrychlení švihu je trénink s odporem - například s posilovacími gumami.

Trénink Anderye Rubleva - hráče s nejničivějším forehandem na okruhu

Tajný tip pro tenistky

Když k tomu budete mít příležitost, vyzkoušejte výměnu ukončit pomocí kraťase po čáře. Zkuste toto cvičení zařadit jako zábavný prvek do vašeho tréninku. Vyplatí se to.

Co si z toho vzít

  • základním vybavením pro hru na tvrdém povrchu je vhodná obuv, kvalitní co-polyesterový výplet a kvalitní omotávka
  • hra na tvrdém povrchu vyžaduje především agresivitu a míče hrané rychle po odskoku
  • hrajte blízko základní čáry
  • hrajte míče, když stoupají nahoru, usnadní vám to hrát agresivní údery
  • pracujte na vašem podání a volejích
  • zařaďte do svého tréninku cvičení na zrychlení švihu

Doufáme, že vám článek pomůže připravit se na zimní halovou sezónu a maximálně si tak užít hru. Pokud je však něco, co jste v článku nenašli, napište nám na info@solincosports.czrádi vám poradíme.

Tenisová značka Solinco a její výplety se v současné době stávají volbou číslo jedna pro stále více a více profesionálních a amatérských tenistů a to především díky jejich kvalitě, dostupné ceně a vlastnostem, které pomáhají hráčům dosahovat lepších výsledků a více si tak užívat hru.

Přidejte se k nám i vy a získejte výhodu nad vašimi soupeři.

#teamsolinco