Tipy, jak hrát lépe tenis na antuce

Oranžové ponožky, dlouhé výměny a maratonské zápasy. Antuková sezóna se nezadržitelně blíží. Když se dnes řekne antuka, většině z nás se vybaví král tohoto povrchu, fenomenální Rafael Nadal. Rafa je jen jeden, nicméně i my se můžeme speciálně na antukovou sezónu připravit a více si tak hru na antuce užívat a mít také lepší výsledky.

IMG_0131

Michael Vrbenský hrající s výpletem Solinco Confidential

Co se v dnešním článku dozvíme

Základní vybavení pro hru na antuce

Správná antuková obuv

Věříme, že pro většinu je to naprosto samozřejmé, nicméně považujeme za důležité to připomenout. Stejně jako jiné povrchy, i antuka vyžaduje specifickou obuv, která je určena přesně pro ni. Jedná se o obuv, která má podrážku s takzvaným vzorem rybí kosti. Tento vzor dodává potřebnou oporu při startu na míč, zastavení nebo při změně směru.

Správná podrážka na antuku

Příklad podrážky na antuku se vzorem rybí kost

Výplet vhodný na antuku

Hra na antuce znamená pro tenisový výplet poměrně velkou zátěž, která je mimo jiné způsobena drobnými zrnky antuky. Ideální variantou jsou tedy co-polyesterové výplety, které se vyznačují delší životností a většina z nich navíc pomáhá hráčům se spinem. Našimi nejpopulárnějšími výplety, které jsou vhodné i na antuku jsou Solinco Hyper-G (spin a kontrola), Solinco Confidential (kontrola a razance), Solinco Revolution (spin a kontrola), Solinco Outlast (kontrola a životnost) a Solinco Barb Wire (spin a kontrola). Abyste naplno využili vlastnosti výpletu, přečtěte si také náš článek o tom, jak často výplet  měnit.

Výplety Solinco na antuku

Některé z výpletů Solinco na antuku

Kvalitní omotávka

Výplet pro hru na antuce už máme. Abychom se však mohli na naši raketu stoprocentně spolehnout, je důležité mít omotávku, která neklouže. Omotávka Solinco Wonder Grip patří v USA k těm nejpopulárnějším. Je to především díky tomu, že je dostatečně lepivá, měkká a poskytuje skvělou ovladatelnost. Hráčům, kterým se hodně potí ruce, pak doporučujeme omotávku Solinco Heaven Grip, která je extra savá, perforovaná a připomíná tkaninu.

Omotávky promo

Omotávky Solinco Wonder Grip (bílá) a Solinco Heaven Grip (šedá)

Pitný režim

Dostatečný přísun tekutin má zásadní vliv na naši schopnost podávat výkon. U středně náročného sportu člověk vypotí až dva litry tekutin během hodiny. Tuto ztrátu je nutné kompenzovat právě v podobě jejich přísunu. Během sportu se doporučuje pít především iontové nápoje. Návod, jak si jeden takový připravit, je zde:

Vyzkoušejte smíchat 1/3l lehké minerálky (Aquilla, Mattoni neperlivá), 1/3l stolní vody a 1/3 100% džusu. Jako láhev můžete použít třeba naši originální americkou Nalgene Solinco.

Láhev Nalgene Solinco

Láhev Nalgene Solinco

Kondice a fyzická připravenost

Silné nohy, dynamika v nohách a silný střed těla jsou základem každého úderu. Pro hru na antuce jsou naprosto zásadní síla a rovnováha, a to proto, abychom byli schopni k úderům doklouzat, přenést do každého úderu sílu a následně byli schopni rychle se vrátit do základního postavení. Fyzická kondice je na antuce klíčová, protože výměny bývají delší než na jiných površích a nejlepší hráči na antuce jsou často ti nejvytrvalejší. Je totiž mnohem těžší rychle ukončit výměny, a to ať už jde o podání anebo vítězné údery. Typický antukový zápas trvá mnohem déle než zápas hraný na tvrdém nebo travnatém kurtu. Být schopen zápas dokončit fyzicky silný, může znamenat rozdíl mezi vítězstvím a prohrou. Disciplína a schopnost soustředit se delší dobu je také zásadní. Jak už bylo řečeno výše, důležité pro tenis na antuce je umět klouzat se. Většina úderů se totiž hraje způsobem skluz - úder a ne úder - skluz, jako tomu bývá třeba na tvrdém povrchu. 

Pro zlepšení kondice, výbušnosti a koordinace může být skvělým pomocníkem třeba švihadlo Katana rope.

Cviky na posílení nohou, zlepšení dynamiky a posílení středu těla:

 

Taktika pro hru na antuce

Chceme-li být skvělými antukovými hráči, musíme i na ní umět pokrýt všechny zóny kurtu. Získat bod od základní čáry není tak jednoduché, výměny bývají dlouhé, proto i při hře na antuce využijeme, pokud je to možné, schopnost dojít si pro vítězný míč k síti.

Mějme široký repertoár úderů

Antuka údery zpomaluje, proto hra na ní vyžaduje dávku kreativity a široký repertoár úderů, ze kterého můžeme čerpat. Radši než přímky využívejme úhly (údery hrané pod ostrým úhlem ven z kurtu), čopy, kraťasy a pořádné topspiny. Pokud cítíme, že máme v těchto úderech rezervy, je nejvyšší čas zařadit je do tréninku.

Topspin a zase topspin

Topspin na antuce funguje skvěle. Míč se zakousne do kurtu a odrazí se hluboko do soupeřovy poloviny. Hraní dlouhých úderů dostává soupeře pod tlak, dává mu méně času na přípravu, a tak můžeme hrát více útočněji a udávat tempo výměny.

Trpělivost

To, že je antuka pomalá, se neprojevuje pouze na zpomalení úderů, ale také na délce trvání jednotlivých bodů a tím pádem i celých zápasů. Čím déle bude zápas trvat, tím více budou přicházet nevynucené chyby. Abychom tomu předcházeli, vracíme se zpět ke kondici, která je pro hru na antuce nezbytná. Profesionálové také dělají minimum nevynucených chyb. To plyne mimo jiné i z toho, že jejich údery létají alespoň jeden metr nad sítí. Zaměřme se tedy i na to, jak vysoko nad sítí naše údery hrajeme a vyvarujme se zbytečných chyb.

Hra do protipohybu

Antuka je kluzká a nebývá jednoduché rychle změnit směr. Využijme to v náš prospěch a hrajme údery do protipohybu soupeře místo toho, abychom spoléhali na to, že zahrajeme dostatečně rychlý úder do volného prostoru. Na jednu stranu je totiž antuka kluzká a je těžké měnit rychle směr, na druhou stranu se na ni ale velmi dobře klouže a míče, které by byly na jiném povrchu vítězné, na antuce vítězné nejsou.

Co si z toho vzít

  • základním vybavením pro hru na antuce je vhodná antuková obuv, kvalitní co-polyesterový výplet, kvalitní omotávka a dostatečné množství pití
  • hra na antuce vyžaduje především dobrou kondici, využijte k jejímu tréninku naše video
  • pro hru na antuce je důležitá úderová variabilita
  • nebojte se dojít si pro vítězný úder k síti
  • stěžejní jsou liftované údery hrané dostatečně vysoko nad sítí a dostatečně hluboko do soupeřovy poloviny
  • využijte náročnost změny pohybu a hrajte do protipohybu soupeře

Doufáme, že vám článek pomůže připravit se na antukovou sezónu a maximálně si tak užít hru. Pokud je však něco, co jste v článku nenašli, napište nám na info@solincosports.cz, rádi vám poradíme.

Tenisová značka Solinco a její výplety se v současné době stávají volbou číslo jedna pro stále více a více profesionálních a amatérských tenistů a to především díky jejich kvalitě, dostupné ceně a vlastnostem, které pomáhají hráčům dosahovat lepších výsledků a více si tak užívat hru.