Jak se nejlépe připravit na tenis v zimě podle trenéra Taylora Fritze

„Směřuj pozornost a energii tomu, co dokážeš ovlivnit.“

„Zase netopí,“ říkáš si při vstupu do nafukovací haly. Máš dvě možnosti (vlastně tři). Buď se otočíš a půjdeš domů, vezmeš si zimní bundu, nebo se na to připravíš. S třetí možností - jak se na tenis v chladném počasí připravit a podat výkon, na který jsi zvyklý - ti poradíme v tomto článku. Vznikl ve spolupráci s Michaelem Russellem, trenérem Taylora Fritze a ambasadorem značky Solinco.

Hrát tenis, když je zima, s sebou nese celou řadu výzev. Bez ohledu na to, jestli jsi zkušený hráč nebo začínající nadšenec, tvoje schopnost přizpůsobit se chladu, je klíčová pro udržení převahy během chladných zápasů.

Od úpravy vybavení, po kondiční faktory ti trenér Michael Russell přináší své tipy, jak se připravit a podat nejlepší výkon v chladných podmínkách.

Mike Russell a Taylor Fritz 

1. JAK CHLADNÉ POČASÍ OVLIVŇUJE PODMÍNKY PRO TENIS?

Mike Russell: Chladné počasí má zásadní vliv na náš tenisový výkon. Výrazně zpomaluje podmínky. Míček neletí vzduchem tak rychle a ani jeho odraz od strun není tak „živý“.

Klíčem k úspěchu v chladném počasí je kvalitní a důkladné zahřátí před začátkem zápasu.

2. JAK BY SE MĚL HRÁČ ZAHŘÁT PŘED ZÁPASEM, KDYŽ JE ZIMA?

Mike Russell: Budete potřebovat více času na dynamickou rozcvičku. Je důležité, abyste na kurt vstupovali lehce zpocení. Je důležité, abyste se oblékli vhodně podle teploty a mít na sobě více vrstev oblečení - termo legíny nebo termo trička na tělo, která pomáhají izolovat a regulovat teplotu vašeho těla. Může to vypadat takto: termo tričko s dlouhým rukávem, na to bavlněné tričko a slabou bundu (větrovku) abyste se mohli dobře hýbat..

3. JAK BYCH MĚL UPRAVIT SVÉ TENISOVÉ VYBAVENÍ, KDYŽ JE ZIMA?

Mike Russell: Každý hráč má jiný preferovaný setup vybavení, nicméně obvykle doporučuji snížit napětí výpletu o pár kilo .Tím získáte větší cit při úderu. Menší napětí také pomáhá s generováním síly, zejména v chladnějších a pomalejších podmínkách.

SOLINCO NABÍZÍ ŠIROKOU ŠKÁLU PRŮMĚRŮ VÝPLETŮ, KTERÉ VYHOVUJÍ JEDINEČNÝM POTŘEBÁM KAŽDÉHO HRÁČE. PROZKOUMEJTE NAŠE VÝPLETY

Vera Zvonareva (výplet Tour Bite Soft)

4. KTERÉ TAKTIKY DOBŘE FUNGUJÍ PŘI HRANÍ V CHLADNÉM POČASÍ?

Solinco: Tohle jsou některé taktické tipy, které ti pomohou podat v chladném počasí lepší výkon:

  • Údery. Je možné, že budeš muset švihnout o něco silněji, abys dosáhl stejné rychlosti úderů, jako při standardních podmínkách. Dbej na důsledné procházení úderů, abys dosáhli topspinu a kontroly.
  • Práce nohou. Kurt může být chladnější, vlhká antuka navíc méně klouže. Proto věnuj pozornost práci nohou. Dělej kratší kroky a udržuj nižší těžiště, abys zlepšil svoji stabilitu.
  • Přizpůsob svou strategii. Chladné počasí může zpomalit tempo hry. Připrav se (mentálně i fyzicky) na delší výměny. Zvaž zařazení kraťasů nebo úderů po čáře, abys změnili tempo.
  • Zůstaň hydratovaný. I v chladných podmínkách je důležité udržovat hydrataci. Během přestávek pij teplé nápoje, abys udrželi tělesnou teplotu.
  • Udržuj si koncentraci. Tenis v chladném počasí může být psychicky náročný. Soustřeďte se na zápas a nenech se rozptylovat vnějšími podmínkami. Udržuj si pozitivní myšlení a přizpůsob se situaci, místo aby ses zabývali tím, co nemáš možnost ovlivnit.
  • Využij slabin soupeře. Pokud se tvůj soupeř potýká s chladnými podmínkami špatně, využij toho ve svůj prospěch. Zůstaň psychicky odolný a využij jakýchkoliv známek jeho nepohody.

5. CO MÁM DĚLAT O PŘESTÁVKÁCH?

Solinco: Při výměnách stran v chladném počasí je důležité zůstat v teple a udržet si koncentraci. Zde je několik tipů, jak na to:

  • Zůstaň přikrytý. Během změny stran na sobě měj bundu nebo vrstvy, abys zabránili příliš rychlému ochlazení těla.
  • Hydratuj se teplými tekutinami. Pij teplé tekutiny, například čaj, horkou vodu s medem nebo sportovní nápoj s elektrolyty. Vyhni se studeným nápojům, které by mohly snížit tvoji tělesnou teplotu.
  • Protahuj se. Dělej lehké dynamické protažení, abys udrželi svaly pružné. 
  • Zaměř se na dýchání. Dýchej zhluboka, aby ses uvolnil a soustředil. Kontrolované dýchání ti pomůže zvládat stres.
  • Vyhodnocuj a optimalizuj. Využij změny stran ke zhodnocení toho, jak se ti daří přizpůsobit se hře v chladných podmínkách. Pokud něco nefunguje, zvaž úpravu strategie nebo herního plánu. 

6. JAK CO NEJLÉPE REGENEROVAT PO ZÁPASE V CHLADNÉM POČASÍ? 

Mire Russell: Stejně jako při hraní v teple, fáze po zápase je zásadním prvkem regenerace.

Použij tuto fázi k odstranění kyseliny mléčné nahromaděné během zápasu. Je to také optimální doba pro práci na flexibilitě a pohyblivosti, dokud je tělo ještě zahřáté. Pokud je k dispozici kryté, teplejší místo s kolem nebo běžeckým pásem, pro regeneraci je to ideální. Využij vybavení k jednoduchému “vyježdění“ na kole nebo lehkému běhu po dobu 10 minut, následované řadou statických a dynamických protahovacích cvičení celého těla.

Věříme, že ti tyto tipy pomůžou, abys i tenis v zimě zvládl na jedničku.

Abys hrál ještě lépe, vyzkoušej naše tenisové výplety, které vdechnou tvojí raketě život.

Pokud jsi v článku nenašel odpověď na něco, co tě zajímá, napiš nám na info@solincosports.czrádi ti poradíme.

Tenisová značka Solinco a její výplety se v současné době stávají volbou číslo jedna pro stále více profesionálních a amatérských tenistů, a to především díky jejich kvalitě, dostupné ceně, trvanlivosti a širokému výběru, což pomáhá hráčům dosahovat lepších výsledků a odcházet z kurtu spokojenější.

Přidejte se k nám i vy a získejte výhodu nad vašimi soupeři.

#teamsolinco