Jak na motivaci

,,Nechtěl jsem být promarněný talent. Vždy můžeš kontrolovat svoji mysl, svoji kondici a svůj přístup. Pokud do toho dáš všechno, nikdy nebudeš litovat."

                    Roger Federer

Odehraji ještě jedno cvičení? Vystoupím dnes ze svojí komfortní zóny a pokusím se zase o trochu překonat svůj dosavadní nejlepší výkon? O tom, zda na tyto a další podobné otázky odpovíme ano nebo ne, často rozhoduje právě motivace.

Současná doba může být pro spoustu z nás složitá, nevíme, kdy se opět vrátíme do normálního tréninku, a tak může jednoduše dojít k poklesu nebo ztrátě motivace. Pojďme se dnes společně podívat, co to motivace je a jak si s ní můžeme pracovat, abychom zůstali motivovaní i v těžkých chvílích.

Muhammad Ali Solinco

Muhammad Ali

Co se v dnešním článku dozvíme:

Motivace je způsob našeho mozku, jak nás udržet ve hře v těžkých chvílích

Všichni ten pocit známe. Musím jít na trénink, ale ten nový Playstation vypadá tak osaměle, měl bych se mu chvíli věnovat. Víme, že bychom měli zabrat a zaběhnout si ten kilometr navíc, udělat několik sérií sprintů, ale venku je taková zima a doma jak tak příjemně.

Někdy prostě neexistuje těžší úkol, než najít motivaci udělat něco, co mě posune zase o kousek blíž mému cíli.

Stejně jako my a naše úkoly, i každý top sportovec má někdy pocit, že ,,narazil do zdi" - dosáhl toho, co se zdá být fyzickou hranicí jeho schopností. Pokud však umíme správně nastavit naše myšlení, dá se tento náraz překonat.

Proč nám připadá, že někteří dokáží prorazit zeď jednoduše, zatímco pro ostatní je to téměř nedosažitelné? Správně. Všechno je to o nastavení naší mysli.

"Jako sportovec se každé ráno neprobouzím jako nejlepší verze sebe sama. Snažím se o to, snažím se o to opravdu hodně, ale ne vždy to jde. Pro tyhle chvíle mám v hlavě svůj cíl a proč dělám to, co dělám. To, že vím, kam směřuji a čeho chci dosáhnout, mi v těchto těžkých chvílích pomáhá."

                               Thomas Rohler, oštěpař

Motivace a hudba

Vrcholoví sportovci často využívají jako motivaci přátele, svoji rodinu nebo možnost reprezentovat svoji zemi. Stejnou práci ale může odvést něco docela jednoduchého, jako třeba správně zvolená hudba.

Každý sportovec má svojí vlastní preferenci ohledně toho, co mu pomáhá se motivovat - pro někoho je to vnitřní dialog a někoho třeba motivuje sebevědomí, protože ví, že trénoval opravdu tvrdě.

Dnes už ale víme, že určitý typ energické hudby nám může pomoci nakopnout se. Správně zvolený playlist může být přesně to, co potřebujeme, abychom získali motivaci.

Motivace Solinco

Martina Navrátilová

Studie prokázaly, že rytmus správné motivační hudby by měl odpovídat našemu srdečnímu tepu při zátěži - tedy 120 - 140 BPM. Většina sportovců také volí hudbu s pozitivními a motivačními texty. Jakmile najdeme skladbu, která nás vždy zaručeně namotivuje a pomůže nám překonat letargii, mějme ji po ruce, pomůže nám posílit naší mentální odolnost

Typy, jak bojovat s poklesem motivace

"Ve sportu se nyní hodně mluví o mentální odolnosti a o tom, co to vlastně znamená být mentálně odolný," říká sportovní psycholožka Amber Mosewichová.

"Často jsme docela reaktivní, a když se z něčeho stane problém, jeho řešení nám pomáhá rozvíjet důležité dovednosti. Sportovci se nyní snaží být v tomto ohledu mnohem proaktivnější, což je podle mě skvělé, protože budují tuto schopnost odolnosti a adaptivity - to opravdu pomáhá sportovcům přiblížit se úspěchu.“

  1. Playlist - mít po ruce hudbu, která tě nakopne, ti může pomoci překonat náhlý pokles motivace
  2. Motivační citát - komunikace je lidská přirozenost, takže mít perfektní motivační citát může být přesně to, co potřebuješ
  3. Fotografie úspěchu - může to být foto z vítězného zápasu nebo turnaje, které ti může pomoci, kdykoliv potřebuješ podporu
  4. Pamatuj si, proč děláš to, co děláš - proč jsi začali, co je tvůj cíl nebo co tě na daném sportu baví, to vše může pomoci 
  5. Vizualizace - představ si, čeho chceš dosáhnout, ale nezůstaň jen u obrazů, spoj to i s konkrétními pocity a emocemi
  6. Deník - stanov si konkrétní cíl a následně jednotlivé kroky, které je potřeba k dosažení cíle udělat a jejich postupné plnění si odškrtávej

Co není možné měřit, to není možné řídit.

                               Peter Drucker

Co si z toho vzít

Motivace je klíčem k úspěchu v tolika oblastech života. Mít profesionální přístup nám může pomoci nastartovat naše úsilí doma i ve sportu.

Udělejme první krok tím, že zjistíme, co nás motivuje a vždy to mějme po ruce, pomůže nám to přemoci pokles motivace  - ať už je to oblíbená skladba, inspirativní citát, nebo třeba člověk, ke kterému vzhlížíme. A pak už jen pojďme krůček po krůčku k dosažení našeho cíle.